Aygül Dikyurt “Film şimdilik sadece sinemalarda”

Bu haber gencefeler.com editörleri tarafından gerek Ajans kanalları tarafından, gerekse ekibimiz tarafından sağlandığı şekli ile yer alacak şekilde sitemizde yayına alınmıştır.

Malumunuz üzere iki gündür ülkemizde çok da alışık olmadığımız muazzam bir kültürel tartışma var. Zeki Demirkubuz’un son çıkan filmi ‘’ Hayat ‘’ ın PR ı mıdır yoksa gerçekten hala Nuri Bilge Ceylan ile bir alıp veremediği mi var bilmiyorum ama ortada uzayıp gideceği belli olan bir kapışma var.

Öyle ki Demirkubuz un söylemlerine sessiz kalamayan Nuri Bilge, Zeki Demirkubuz’a içini dökmesi için youtube kanalı açmasını dahi tavsiye etti. Kimileri bu küslüğün 2006 yılında yayınlanan İklimler filmindeki kurgu anlaşmazlığından çıktığını iddia etse de kimileri de yine aynı yıl Antalya Film Festivali’ndeki 300 bin tllik ödül yüzünden çıktığını söylüyor. Çünkü 2006 yılında aynı zamanda Demirkubuz’un da Kader filmi de festivalde yarıştı ve birinci olmuştu. Çoğu zaman sosyal medyada anlık durum videolarında ne yazık ki ‘’alay’’ modu olarak kullanılan Nuri Bilge Ceylan ın bayılma anı tam da bu film festivalinde olmuştu. İkili arasındaki rekabet o kadar canlıydı ki Zeki Demirkubuz Kader filmiyle ödül kazanınca Nuri Bilge Ceylan ın bayıldığı iddia edildi. Yani bayılma nedeni kısaca yenilginin hazzı olarak gösterildi. Daha sonra soğuk algınlığı nedeniyle bayıldığını açıklasa da bu bayılmanın böyle rekabetçi bir akşama denk gelmesi her zaman buna yoruldu. İkili arasındaki bu çekişme sonradan çektikleri filmlerde de subliminal göndermeler olarak sahnelerde yer aldı.

Zeki Demirkubuz 2012 yılında gösterime soktuğu ‘’Yeraltı’’ filminde Nuri Bilge Ceylan’ın İklimler ve 3 Maymun filmlerinin çalıntı olduğuna dair sahnelere yer verdi. Nuri Bilge Ceylan ise ‘’ Kış Uykusu ‘’ filminde Zeki Demirkubuz’a vicdan teması üzerinden esinlenme ile alakalı cevap verdi.

Toplum olarak bayağı tartışmalara, siyasi nezaketsizliklere, pespaye diyaloglara o kadar alışmışız ki iki yönetmenin arasındaki bu tatlı çekişme her seferinde hepimizin ilgisini çekiyor. Öyle ki korsan film sitesi sahiplerinden birisi Zeki Demirkubuz’a destek için “Hayat” filmini sitesine eklemeyip, ‘’ FİLM ŞİMDİLİK SADECE SİNEMALARDA. Zeki Abimize destek için sinemada izleyebilirsiniz ‘’ yazarak seyircilere filmi sinemada izlenmelerini tavsiye veriyor.

Ülkemizdeki emek, saygı ve nezaket standartlarının geldiği nokta bizleri her geçen gün daha da şaşırtıyor. Korsan film izlemek ve yayınlamak başlı başına bir suç iken emeğe saygı noksanlığından geldiğimiz noktada bir korsan site sahibinin sadece kendi keyfi ve insiyatifi böyle bahşettiği için bu eylem güzelleniyor. Bakalım daha neler neler göreceğiz diyor Nuri Bilge Ceylan & Zeki Demirkubuz ikilisine sükûnet diliyor ve ‘’ FİLM, ŞİMDİLİK SADECE SİNEMALARDA ‘’ diyorum.

Yayınlama: 29.12.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.