Candan Atak “Duyarsızlaşma”

‘ARTIK ALIŞTIK’

‘UMURSAMIYORUZ ARTIK’

Eminim ki bu cümleleri defalarca duymuşsunuzdur, peki ya nasıl oluşuyor bu duyarsızlık nasıl oluyor da sizin büyük tepkiler verdiğiniz, şaşkınlıklar yaşadığınız durumlara diğer insanlar tepkisiz kalabiliyor?
İşte tam da bu nokta da sistematik duyarsızlaşma kavramı hayatımıza dâhil oluyor.
Nedir bu sistematik duyarsızlaşma?
Sistematik duyarsızlaşma kısaca kişiye kaygı ve korku veren durumların zaman içerisinde boyut değiştirerek önce azalması bir süre sonra ise tamamen ortadan kalkmasıdır.
Bu uzun bir süre alır ve kişiden kişiye değişebilir ancak sistem şöyle işler:
Bir park hayal edelim, sürekli gittiğiniz park da bir ağaç devrildiğini düşünün ilk gördüğünüz de büyük bir tepki verir ve parktakilere zarar verdiğinizi düşünebilirsiniz.
Parka ikinci gittiğinizde ağacın hala orda devrik bir şekilde durduğunu gördüğünüz de bunun yanlış olduğunu söyler ve dikkatinizi başka bir noktaya odaklarsınız.
Üçüncü gidişinizde ağacın devrik bir şekilde durması sizi rahatsız etmez çünkü görsel olarak ona alışmışsınızdır.
Daha sonra ise devrik olan ağaç parktan alınır ancak siz bunu fark etmezsiniz bile çünkü görsel olarak dikkatinizi artık çekmiyor ve size kaygı vermiyordur.
Daha sonrasında ise aynı parkta tekrar bir ağaç devrildiği haberini duyduğunuzda bu sizde kaygı yaratmaz. Daha önce deneyimlediğiniz bu kaygı nesnesi artık sizin için duyarsızlaştırılmıştır.
Psikoloji biliminde korku, anksiyete, panik atak gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan bu yöntem birçok dünya ülkesinde de yönetim şeklidir.
Kişilerin duygu ve düşünceleri üzerinde etkili olan bu yöntem birçok değişime etki eder, olay ve durumlara adaptasyon sağlayarak kişilerin davranış örüntülerinde değişimler yaşamasını sağlar.

Yayınlama: 08.08.2023
Düzenleme: 15.12.2023 15:58
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.