Deniz Yıldırım “Sonrası”

Spor Toto Süper Lig’in 2022-2023 sezonu geride hatırlanacak birçok hikâye bıraktı. Lig tarihinin gördüğü en uzun sezonlardan biri olan 2022-2023 sezonu, Galatasaray’ın şampiyonluğu ile tamamlandı.

Dünya Kupası arası, ülkemizde meydana gelen ve hepimizin yüreğini burkan deprem felaketi ve ikinci tura kalan Genel Seçimlerin dengeleri değiştirdiği 2022-2023 sezonu, kimilerine göre bir hayal kırıklığı iken, kimilerine göre hasretin yerini mutlu sona bıraktığı bir sezon oldu.

Sezonun başında Portekizli çalıştırıcı Jorge Jesus ile adeta yeni bir kimliğe bürünen Fenerbahçe, ligin ilk haftalarındaki performansıyla bütün dikkatleri üzerine çekerken; sezonun geri kalanı için umut vaat ediyordu.

İlk 13 haftada aldığı 10 galibiyet ile liderliğe yükselen Sarı Lacivertliler için sezonun kırılma noktası, ligin 14. haftasında -Dünya Kupası arasına girilmeden önce- iç sahada oynadıkları Giresunspor maçı oldu. Kadıköy’deki maçtan 2-1 mağlup ayrılan Fenerbahçe, ligdeki ilk iç saha yenilgisini, lige verilecek yaklaşık 1,5 aylık bir aradan hemen önce almış oldu.

Aynı hafta, ligin güçlü ekiplerinden İstanbul Başakşehir’i deplasmanda 7-0 gibi iddialı bir skorla mağlup eden Galatasaray, bir daha inmemek üzere liderlik koltuğuna oturdu.

Dünya Kupası arasının ardından kaldığı yerden devam eden Galatasaray, lig tarihine geçen 14 maç üst üste kazanma serisiyle rakiplerine gözdağı verirken, mayıs ayında mutlu sona ulaşacağının sinyallerini veriyordu. Bu, dört yıllık bir hasretin ardından yeniden şampiyonluğa ulaşmak demekti…

Kadıköy-Beyoğlu gündemi gergin bir rekabet havası içinde geçerken, Boğaz’ın diğer çınarı Beşiktaş, ikinci Şenol Güneş döneminde ileriye dönük olumlu sinyaller veriyordu. Belki de Siyah Beyazlı ekibin tarihindeki en büyük başarıların başrolünde olan Güneş, tıpkı soyadı gibi, Beşiktaş taraftarlarının içini ısıtıp, geleceğe aydınlık bir gözle bakmalarını sağlıyordu.

Sezona Valerien Ismael yönetiminde başlayan Kara Kartal, Fransız çalıştırıcının istikrarsız sonuçlar almasının ardından, yelkenin dümenini Karadeniz’in tecrübeli kaptanı Güneş’e teslim ederek rahat bir nefes aldı. Beşiktaş, ikinci Güneş döneminin ilk maçında Ümraniyespor’u 5-2 mağlup ederek ezeli rakiplerine “Buradayım!” diyordu adeta.

Güneş, 12. Haftada 5. Sırada devraldığı Beşiktaş ile ikinci döneminin ilk sezonunda çıktığı 24 maçta 17 galibiyet, 5 beraberlik ve 2 yenilgiyle sezonu 3. Sırada tamamladı. 23. Haftada oynanan ve 1-0 mağlup oldukları Sivasspor deplasmanının ardından, ligde oynadıkları 13 maçta da yenilgi yüzü görmeyen Siyah Beyazlılar, ikinciliği son hafta deyim yerindeyse, elinden kaçırdı.

İstanbul’un futbol gündemi, şehrin dinamiklerine yakışır şekilde kaotik bir havaya kapılmışken ülkenin güneyinde, uzun yıllardır süren bir hasret son bulmak üzereydi. Demiryolu işçilerinin temelini attığı, Adana’nın Mavi Şimşeği Adana Demirspor, tarihinde ilk kez Avrupa kupalarında mücadele etmeye hak kazandı.

İtalyan Teknik Direktör Vincenzo Montella yönetimindeki Adana Demirspor, ligde oynadığı 17 iç saha maçında yalnızca bir mağlubiyet alarak sezonun en iyi performanslarından birini sergiledi.

Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın ardından sezonu 4. Sırada tamamlayan Demirspor, Fenerbahçe’nin Ziraat Türkiye Kupası’nı kazanmasının ardından önümüzdeki sezon UEFA Avrupa Konferans Ligi Elemelerinde mücadele edecek.

“AŞKIN OLAYIM”

Simge Sağın’ın 2018 yılında çıkarttığı “Ben Bazen” albümünde yer alan “Aşkın Olayım” şarkısının, aradan geçen beş yılın ardından gündeme oturmasının sebebinde Arjantin’den gelen bir misafir var: Mauro Icardi…

Sezonun olay adamı Icardi, gerek özel hayatı gerek saha içi performansından dolayı bu sene manşetleri en çok meşgul eden isimdi.

Galatasaray’ın Paris St. Germain’den kiralık olarak kadrosuna kattığı Mauro Icardi, özellikle derbilerdeki performansıyla taraftarın gönlünde taht kurarken, bu sevgi zamanla sosyal medyada Simge’nin Aşkın Olayım şarkısıyla ona ithaf edilen videolarla ifade edilmeye başlandı.

Videoların paylaşım rekorları kırmasından nasibini alan Aşkın Olayım, yüzde 500’e yakın bir dinlenme artışına sahip olurken hikâye, Simge Sağın’ın şampiyonluk kutlamalarında Mauro Icardi ile fenomen şarkıyı seslendirmesiyle son buldu.

Galatasaray’ın “Kiralık Aşkı”, altın sarısı saçlarıyla, dört yıllık aranın ardından gelen şampiyonluğun mimarlarından olurken, asla hafızalardan silinmeyecek anıların da başrolünde kendine yer buldu…

 

8 YIL SONRA GELEN İLK KUPA

Fenerbahçe, büyük beklentilerle başlayan Ali Koç döneminin ilk kupasını bu sene kazandı.

Avrupa’da ve ligde planları istediği gibi işlemeyen Jorge Jesus, olaylı Fenerbahçe kariyerini, Ziraat Türkiye Kupası zaferi ile sonlandırdı.

Ali Koç dönemi, Fenerbahçe taraftarı ve sporseverler için “teknik direktör ve kadro değişiklikleri” ile hafızalarda kendine yer bulmuş olsa da asıl önemli olan sportif başarıydı…

Son Süper Lig şampiyonluğunu 2013-2014 sezonunda Ersun Yanal önderliğinde kazanan Fenerbahçe, Türkiye Kupası’nı 2012-2013, Türkiye Süper Kupası’nı ise en son 2014-2015 sezonunda kazanmıştı.

Fenerbahçe futbol takımının, kulüp müzesine kupa kazandırmasının üstünden 8 yıl geçmişti.

Jorge Jesus yönetiminde Süper Lig’de “2.22” gibi, “Şampiyonluk Puanı” diyebileceğimiz bir puan ortalaması tutturan Sarı Lacivertliler, ezeli rakibi Galatasaray’ın, Okan Buruk yönetiminde “2.44” puan ortalamasıyla sezonu şampiyon tamamlamasının ardından gözünü Türkiye Kupası’na dikti.

İzmir’de, Göztepe Gürsel Aksel Stadyumu’nda oynan Ziraat Türkiye Kupası finalinde, İstanbul Başakşehir’i Belçikalı golcü Michy Batshuayi’nin golleriyle 2-0 mağlup eden Sarı Kanarya, sekiz yıllık kupa hasretine son verirken; başarının mimarlarından Jorge Jesus, soyunma odasında oyuncularıyla vedalaşıyordu. Hikâyenin sonu “nispeten” mutlu bitmişti.

 

SONRA?

Türkiye’de 2022-2023 futbol sezonu iyi-kötü, acı-tatlı birçok hatırayı miras bırakarak tamamlandı.

Önümüzdeki sezonun ilk resmi maçında Galatasaray ve Fenerbahçe, Türkiye Süper Kupası mücadelesi için karşı karşıya gelecek. İki büyük kulüp, bu kupa için en son mücadele ettiğinde takvimler 2014 yılını gösterirken, mutlu sona ulaşan takım ise Fenerbahçe olmuştu.

Sonuç olarak, geride bıraktığımız 2022-2023 sezonu, üç büyük İstanbul kulübünün karşılıklı “raksının” sonunda, kupanın Beyoğlu’na ulaşmasıyla son bulurken; Kupa İki ise Boğaz’ın Anadolu Yakası’nda kendine yer buldu.

İtalya’nın güneyinde Napoli’nin tarihi başarısı konuşulurken, ülkemizin güneyinde, Akdeniz kıyılarında Adana rüzgârı esti.

Bakalım 2023-2024 sezonu, bizlere ne gibi hikayeler getirecek… Bekleyip, göreceğiz.

Önümüzdeki sezon bu satırlarda yeniden görüşünceye dek, hoşça kalın.

Yayınlama: 19.06.2023
Düzenleme: 15.12.2023 17:19
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.