Almina Çebi “Gizli Köşeler”

Ruh halini değiştirmenin en kolay yolu müzik dinlemektir. Müziğin insan psikolojisine etkisi hakkında yapılan araştırmalar müziğin, ruh halini yükseltebileceğini ve depresyondan uzak tutabileceğini ortaya koyuyor. Bugün içine attıklarını müzikle geride bırakabilirsin. Artık içine atmaktan vazgeçebilirsin. Her gün ve her şekilde, gün geçtikçe iyi olabilirsin. Sen değişirsen değiştirme potansiyelini açığa çıkarabilirsin. Dinlediğin müziklere dikkat et. Ruhunun gıdasını eksik etme. Ruhunu zehirleme. Müzik ruhun gıdasıdır.

Dinlediğin seçici olmayan müziklerin içeriği, geçmişte sana çağrıştırdıkları stres ve kaygını arttırabilir. Dinlerken girmek istediğin ruh haline uygun müzik seç. Öfke, saldırganlık, üzüntü, korku gibi duygularını dinlediğin müziğin içeriği, ritmi tınısı, şarkının sözleri ortaya çıkarıyor. Dinlediklerin nabız hızını ve nöronal ağlarını etkinleştiriyor.

Duygusal olarak sana iyi gelen müzikleri seç, 2 hafta sonra duygu durumundaki değişimleri gör. Bir ödüle kavuştuğundaki, lezzetli bir yemek yediğindeki gibi duyguları pozitif müzikler dinleyerek de kavuşabilirsin. Lezzetli bir yemeğin beyninde oluşturduğu etkiyi, sana olumlu duygular hissettiren müziklerle de kavuşabilirsin. Müzik haz veren, mutluluk veren deneyimler gibi duygulanım yaşamamıza etki ediyor. Alışveriş merkezlerinde duyduğun müziklere dikkat et. Nasıl? Hafif, mutlu, sakin müzikler dinlemiyor musun? Dinlediğin müziklerin beyninin üzerindeki gücünü kavra. Bak, müziği daha rahat alışveriş yaptırabilmek için nasıl da kullanıyorlar? Sen kendin için neden yapmıyorsun? Aristo, müziğin karakteri şekillendirme gücü olduğuna inanıyordu. O zamanlar bile genleri eğitmede müziğin kullanılmasını öneriyordu. Müzik terapidir. Dinleyeceğin her müzik bunu yapmayabilir. Depresif modda şarkılar yerine klasikler ve meditasyon müzikleri seçebilirsin.
Ne demiş filozof Konfüçyüs: Hayat ıstırap ve keder verirse, sükûneti müzikte arayınız.

Müziğin hayatımızdaki pozitif etkileri saymakla bitmez. Müzik endorfin salgılanmasını sağlayarak olumlu duygusal tepkilerin tetiklenmesini sağlar. Müziğin beyin işlevlerini geliştirdiği birçok araştırma ile ortaya koyulmuştur. Yapılan araştırmalar sonucunda müziğin depresyonun hafifletilmesinde yardımcı olduğu ve kronik ağrıları azalttığı gözlenmiştir. Nörolojik hastalıkların tedavisinde de müzik terapisinden yararlanılmaktadır. Bu terapi ile beynin belirli bölgeleri uyarılarak beyin metabolizması canlandırılıp, kan akışının hızlanması sağlanmaktadır. Araştırmalarda müzik dinlemenin dolaylı olarak anıları uyarmaya yardımcı olduğu da gözlemlenmiştir; bu yüzden Alzheimer hastalarına müzik terapisi uygulanmaktadır. Gördüğünüz gibi müzik dinlemenin veya müzikle uğraşmanın beynimizdeki ve yaşamımızdaki olumlu etkileri çok fazladır.

Yazımı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözüyle bitirmek istiyorum: “Musiki hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyidir.”

Yayınlama: 12.06.2023
Düzenleme: 15.12.2023 17:37
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.