ZİHNİMİZİN PANZEHİRİ: MEDİTASYON

Meditasyon denildiğinde aklımıza turuncu kıyafetli, saçı olmayan insanlar, om sesinin çıkartıldığı dualar, garip el şekilleri ve oturuş biçimleri gelir. Doğrudur ki bunlar, meditasyonu bir öğreti haline getiren bilgilerdir. Oysa ki meditasyon dışarıdan bakıldığında sadece bu unsurlardan ibaret değildir. Meditasyon; iç farkındalık, kendine yolculuk ve zihnin dinginlik halidir. Meditasyon; beden ile zihni birbirine bağlamanın, anın farkındalığına kavuşmanın yoludur. Bu manada günün her anında işimize yarayacak, stresli ve zor anlarla baş etmemizi kolaylaştıracak, ruh halimizi ve enerjimizi dengeleyecek bir yöntemdir. Özünde anın farkında olma, tam olarak içinde bulunduğumuz anı fark ederek olaylara tepki verme ve süreçleri yönetme anlamını barındırır. Farkındalık pratiklerini uyguladıkça olan biteni daha iyi kavrayabiliyor, mantıklı ve makul adımlar atabiliyoruz. Zihnin geçmiş ve gelecek arasında sürüklenen hallerinden arınıp, o an tam olarak neyi gerektiriyorsa onu gerçekleştirebiliyoruz.
Zihnimiz; kontrol mekanizması güçlü olan, yargılayıcı, eleştirel, değişmek istemeyen ve eski alışkanlıklarımızı tutarak bizi korumak isteyen bir işletim sistemidir. Bunu ancak Farkındalıkla yenebiliriz. Farkına varacağınız en büyük ve öncelikli değişim; bir zihne sahip olduğunuz ve onunla aynı olmadığınız olacaktır. Zihninizle aranızdaki ilişki üzerine en faydalı teknik olan meditasyon; size farkında olduğunuz düşünceleri izlemenize yardımcı olur. Yapmanız gereken; sakin bir yerde oturun, gözlerinizi kapatın ve nefes-alışverişinizi takip ederek; zihninizden geçen düşünceleri izleyin (yargısızca), gözlemleyin (müdahale etmeden) ve ona ‘’Seni Duyuyorum, Teşekkürler ‘’ deyin.
Meditasyonun Yararları
Harvard Tıp Fakültesi’nden Dr. Herbert Benson, meditasyonun sağlığımıza etkileri hakkında söylediklerine göre meditasyon yapanların kalp atışı ortalama dakikada üç atış, solunum sayısı ve bedenin oksijen tüketimi yüzde yirmi azalırken, kandaki laktik asit miktarı düşer ve sinir krizleri önlenir. Ve yine bir araştırmaya göre; yirmi dakikalık bir meditasyonun 3-4 saatlik uykuya eşdeğer dinlenme sağladığı ve beynin beta dalgalarında güçlü bir değişim yarattığı bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmıştır. Aynı zamanda; zihin berraklığı sağlayarak sağlıklı düşünmeyi, sempatik sinir sisteminden para-sempatik -sinir sistemine geçiş sağlayarak dinginleşmeyi sağlar. Hafızayı güçlendirir, yaratıcılığı geliştirir, daha iyi ve daha hızlı karar alıp vermemize yardımcı olurken, problem çözmede daha iyi olmamızı, kaygılarımızla baş edebilmemizi, beynimizin ön bölgesindeki gri madde miktarını arttırarak daha çok konsantrasyon ve duygusal farkındalığı sağlar.
Namaste..

Yayınlama: 15.03.2023
Düzenleme: 15.03.2023 10:52
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.