Peki Ya Milano’da Yüksek Lisans Yapmak?

Şöyle bir düşününce İtalya’da tatil yapmak, tarihi yapıları görmek, pizza ve makarna yemek İtalya denilince akla gelen ilk şeyler. Peki ya İtalya’da eğitim almak? Bu yazıda meraklılarına biraz bu konu hakkında deneyimlerden bahsetmek istiyorum.

 

Benim yolculuğum yüksek lisans için Milano’ya gelmekle başladı. Bunun öncesinde eğitime başvuru aşamalarını detay vermeden geçiyorum. Milano’da öğrenci olmak ilk zamanlarda asla kolay değildi tabii. İlk yüzleşmeniz gereken bölüm kendinize kalacak bir yer bulmak oluyor. Çünkü Milano’da ki emlak sektörü inanılmaz bir hıza sahip. Şöyle izah edeyim bir evi görmeye gidiyorsunuz o evi eğer beğendiyseniz hemen o an tutmanız gerekiyor. Ben biraz düşüneyim size döneyim diye düşünüp ikinci aradığınızda artık o ev kiralık olmuyor genelde. İkinci zorluğu ise ekonomik olarak nasıl bir durumda olduğumuzu bildiklerinden İtalyan bir garantör olmadan evi size kiralamak istemiyorlar, ödeyip ödeyemeyeceğinizden emin olamadıkları için. Ve tabi ki İngilizce konuşmak yeterli olmayabiliyor. Diyelim ki bu bölümü başarıyla geçtiniz. Şimdi neler olacak?

Öncelikle İtalya yabancı öğrenciler için tercih edilmesi mantıklı bir eğitim ülkesi. Aynı zamanda maddi olarak da İtalya eğitim bakanlığı tarafından yıllık geliri belli bir miktarın altında olan öğrencilere sağladıkları bir burs yardımı var. İtalya’ya okumaya geldiğinizde ailenizin yıllık geliri hesaplanıyor ve genelde tüm Türkiye’den gelen öğrencilere bu yardım yapılıyor. Bu yardımla yıllık 5000 Euro’ya varan burs yardımı alabilirsiniz ya da bu paranın sadece yarısını alarak okulun yurtlarında kalarak barınma sorununuzu da çözebilirsiniz. Kişisel tercihinize göre karar vermeniz mümkün. Tüm bunları hallettikten sonra gelelim üniversitelere.

 

İtalya’da çok sayıda üniversite var tabi ki ama ben kendi okulumdan bahsedeyim. Politecnico di Milano’da iki sene süren bir eğitim hayatım oldu. İtalya gibi mimari ve tasarım denince akla gelen bir ülkenin üniversitesinde mimarlık eğitimi almak tabi ki heyecanlı bir yolculuk. Politecnico di Milano mimarlık alanında dünyada onuncu, Avrupa’da beşinci ve İtalya’da ise birinci sırada yer alıyor (QS World University Rankings by Subject). Aynı şekilde mühendislik alanında da bir dereceye hâkim. Bu yönlerden bakınca bu üniversitede eğitim almış olmak ciddi bir önem kazanıyor tabi ki. Bununla doğru orantılı olarak da eğitim süresi boyunca çok çalışmak da normalleşiyor.

Yüksek lisans eğitimi boyunca müthiş bilgi birikimine sahip farklı profesörlerle ve akademisyenlerle çalışma imkânı buluyorsunuz. Tüm profesörleriniz bir mail kadar uzakta olduğu için istediğiniz her alanda kendinizi geliştirme imkânınız var. Sınavlar derslere göre değişse de genelde yazılı ya da çizim sınavı ve oral sınav olarak adlandırılan sözlü diyebileceğimiz kategorilerde. Tüm profesörlerin kendilerine ait bir düzenleri var. İstediğiniz kadar derse katılıp katılmamakta özgürsünüz genelde devam zorunluluğu olan dersler olmuyor ama zaten derslere gitmeyen kimse de olmadığı için bu durum çok bir farklılık yaratmıyor. Mimarlık öğrencilerinin aşina olduğu jüriler aynı şekilde burada da devam ediyor. Ama mesela bir mimarlık öğrencisinin büyük dertlerinden olan pafta çıktısı alma ve bunların ekonomik boyutlarıyla ilgili çok zorlanıldığı söylenemez. Bu konularda okulla anlaşmalı yerlerden veya direkt üniversiteye bağlı çıktı alınabilecek yerlerden cüzi bir miktar ödeyerek faydalanabiliyorsunuz.

 

Tüm bu eğitim döngüsünün içinde mezuniyet bölümüne geldiğinizde tez yazmak için profesörlerinizden yardım istiyorsunuz ve hangi konuda yazmak istediğinize göre o konuda uzmanlaşmış bir profesörden danışmanlık yapmasını istiyorsunuz. Eğer benim gibi pandemi zamanında mezun olmuyorsanız profesörünüzle ayarladığınız haftalık aylık vs. görüşmelerle tezinizi ilerletiyorsunuz. Tezinizi sunmaya hazır olduğunuzda mezun olacak diğer öğrencilerle ve profesörlerle birlikte bir tez sunumu hazırlayıp tezinizi anlatıyor ve sorulan sorulara cevap veriyorsunuz. Bunun sonunda mezuniyet notunuzu alıp gönül rahatlığıyla diplomanızın gelmesini bekliyorsunuz.

Artık İtalya’nın en önemli mimarlık okulundan mezun olmuş bir mimarsınız. İmza yetkinizi almak için geçmeniz gereken son bir devlet sınavı kalıyor. Onu da ilerleyen günlerde bahsedilecekler listesine alabiliriz.

Herkese sevgiler.

Yayınlama: 02.12.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.